حافظه SSD چیست؟ چه نقشی در لپ تاپ دارد؟

حافظه SSD یکی از موارد و قطعاتی است که نقش مهمی در سرعت و عملکرد لپ تاپ دارد. کلمه SSD در واقع مخفف عبارت (solid state drive) است که به معنی حافظه ی جامد می باشد و فضایی برای ذخیره سازی اطلاعات همانند هارد درایو های مکانیکی (HDD) می باشد .
در این مقاله قرار است در مورد حافظه SSD و نقشی که در لپ تاپ ها دارند صحبت کنیم. پس اگر شما هم اطلاعاتی در مورد حافظه SSD ندارید و یا قصد دارید که در این مورد بیشتر بدانید تا انتهای مقاله با آی تی هوم همراه باشید.
اگر بخواهیم به طور دقیق در مورد SSD صحبت کنیم باید بگوییم که در حافظه های SSD هیچ بخش مکانیکی مانند هارد درایو های مکانیکی (HDD) وجود ندارد و از قطعات و چیپ ها و ترانزیستور های الکترونیکی طراحی و ساخته شده است. در واقع نوع بهینه شده رم دوربین ها و گوشی ها و فلش مموری ها هستند، که اطلاعات را به سرعت بسیار زیاد در خود ذخیره میکنند و در صورت نیاز با همان سرعت بالا در اختیار کاربر قرار می دهد.
نکته ای که وجود دارد این است که در بین کاربران ایرانی از SSD به عنوان هارد نام میبرند که در واقع اشتباه است .
در مورد مکانیزم حافظه SSD باید بگوییم که از دو بخش کلی ساخته شده اند:
حافظه ی NAND جزء حافظه های غیره فرار می باشند که توسط جریان الکریکی پاک شده و دوباره نوشته می شوند. این نوع حافظه ها از ترانزیستور ساخته شده اند و هر ثانیه امکان چندین بار رفرش شدن (نوسازی داده ها) را دارند. این حافظه ها حتی اگر منبع انرژی یا همان جریان الکتریکی در دسترس نداشته باشند می توانند مدت های طولانی حفظ شارژ کنند و اطلاعات در خود به خوبی نگه دارند.
این حافظه انواع متفاوتی دارد که می توان به سه نوع SLC ،MLC ،TLC اشاره کرد.
کنترلر در واقع نقش واسط بین NAND و مادربرد را بر عهده دارد که از یک نوع Frimware و رابط برنامه نویسی تشکیل شده است. البته کنترلر نیز به دو بخش AHCI و NVME تقسیم می شود که در مقاله ای جداگانه به بررسی هریک از آن ها می پردازیم.
در ادامه قرار است به بررسی انواع SSD بپردازیم.
این حافظه نسبت به درگاه یا پورت اتصال به مادربرد به دو گروه SATA و PCIe تقسیم می شود.
نوع SATA خود به دو دسته 2.5 اینچی و MSATA (مینی ساتا) تقسیم می شود.
حافظه های SSD از نوع 2.5 اینچی در اندازه های HDD های لپ تاپی می باشند و به همان پورت SATA وصل می شوند و نوع دوم MSATA (مینی ساتا) از نظر اندازه کوچک تر از 2.5 اینچی می باشد ولی باز هم به همان پورت SATA وصل می شوند.
این نوع حافظه ها به اسلت PCIe متصل می شود و نسبت به نوع SATA سرعت بالاتر و سایز کوچک تری دارند کنترلر SSD های M.2 از نوع NVME می باشد. تا کنون ۴ نسل از اسلت PCIe طراحی و تولید شده است. تفاوت هر نسل با نسل قبل در سرعت انتقال داده و سایز اسلت (درگاه) می باشد و نسبت به این سرعت و سایز دسته بندی شده است. شناسه سرعت PCIe حرف X می باشد. مانند PCIe x1 , x2 , x4 , x8 , x16 , x32
نکته: جدید ترین حافظه های M.2 موجود در بازار از PCIe نسل 3 و با سرعت 4X پشتیبانی می کنند.
و به عنوان سخن آخر
باید گفت که لپ تاپ هایی که در آن ها ssd به کار رفته است از نظر سرعتی و عملکردی بهتر از لپ تاپ هایی است که در آن ها SSD به کار نرفته است
همچنین داشتن SSD سبب می شود تا مصرف برق دستگاه کاهش پیدا کند و البته لپ تاپ هایی که SSD دارند نسبت به دستگاه هایی که این قطعه را ندارند تا حدودی گران قیمت تر هستند.
امیدواریم که این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد.
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به آی تی هوم است.
نظرات کاربران